Честит 8 март, мамо! - на бас, че сте го писали

...
Честит 8 март, мамо! - на бас, че сте го писали
Коментари Харесай

Какво празнуваме на Осми март?

„ Честит 8 март, мамо! ” - на бас, че сте го писали с детския си почерк. И след това сте привикнали да честитите празника: на съученички, приятелки, колежки. На дамата до вас. И усмихнато да приемате букети, поздравления и дарове, в случай че от дребна са ви обличали в розово. Или пък с презрителна мимика отхвърляте „ тоя комунистически празник ”... Голямо комплициране царува към датата 8 март и си коства да си напомним какво се празнува на нея.

Осми март е Международен ден на дамата, който уважава битките на дамите за равни права по целия свят.

Историята:

На 8 март 1857 година в Ню Йорк дамите от шивашки и текстилни предприятия излизат на митинг срещу неприятните условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези дами основават своя първи работен профсъюз.

В идващите години следват други митинги, най-известният от които е през 1908 година, когато дамите провеждат шествие през Ню Йорк с претенции за по-кратък работен ден, по-добро възнаграждение и право на гласоподаване. През 1910 година в Копенхаген се организира първата интернационална конференция на дамите, на която, по предложение на немската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година да се чества деня на работничките и на интернационалната им взаимност за битка за пълноправие с мъжете във всички публични сфери на живота. 

През 1977 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема 8 март да бъде приет за Международен ден за правата на дамите и за мир.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР